השיטות השונות להבהרת פיגמנטציה
לכל המטופלם שמגיעים אלי לטיפול הבהרת פיגמנטציה אני תמיד אומרת “סבלנות – היא המפתח”. כי הטיפול בכתמי עור מתקדם לאט יחסית לטיפולי עור אחרים, ואצל כל מטופל הכתמים מתנהגים באופן שונה, ומצריכים תוכנית טיפול ייחודית עבורו. אז נכון שבהשקפת עולמי המקצועית כל מטופל הוא אכן עולם ומלואו של נסיבות, הרגלי חיים, היסטוריה של טיפולים וחומרים פעילים שאולי השתמש בהם, וכמובן נטיית העור להגיב על חומרים ומצבים באופן שנקבע גנטית ונסיבות עכשוויות המשפיעות עליו. כקוסמטיקאית אני יודעת שככל שאעמיק לחקור ולהבין במה ובמי אני מטפלת אוכל למעשה לדייק בטיפול שאתן.
סיבות רבות – האם יש רק טיפול אחד?
להיפר פיגמנטציה מספר סיבות: חשיפה לשמש, שינויים בפעילות ההורמונלית, טראומה מכנית כמו פציעה או חתך, שינויים תלויי גיל, חשיפה לחומרים מסויימים ולתרופות מסויימות, דלקות ועוד. כל אלו משפיעים על פעילותם של המלנוציטים. לכאורה אפשר לחשוב שטיפול הבהרת פיגמנטציה יכתיב טיפול אחד דומה לכל המצבים, כזה הדואג למתן את פעילות היתר של המלנוציטים, ביחד עם קילוף הכתם הקיים והנה פתרון מלא של הבעיה.
אך לא כך הדבר. ישנם הבדלים בין מצב היפר פיגמנטציה אחד לאחר, ואלו מכתיבים לנו בכל פעם טיפול אחר. כך שלעיתים הטיפול יתחיל בדרך מסויימת וימשיך לאחרת כי גם העור משתנה מתחילת טיפול ועד סופו. ולא כל היפר פיגמנטציה היא תוצאה של פעילות יתר של מלונציטים. ישנן אם כן שני סוגים של פיגמנטציה – לפי הרפואה – התפקודית/פונקציונאלית והאנטומית. זו האחרונה נגרמת מפעילות יתר של מערכת הפיגמנט, כלומר ייצור יתר של מלנין. כאן הטיפול הוא באמצעות חומרים פעילים קוסמטיים המשפיעים על קצב ייצור המלנין, זאת יחד עם שימוש בחומרים מקלפים.
השילוב הזה של חומרים מקלפים עם חומרים מדכאי מלנין הוא ותיק ומקובל, ועושה שימוש בחומרים העובדים בשני עומקים של העור. בחלק השטחי של העור עובדים המקלפים כדי לקלף את הכתם הישן, או הקיים, וכן מאפשרים על ידי עצם הקילוף את חדירתם הטובה של חומרים מהמשפחה השניה של החומרים מדכאי המלנין. כאן אפשר למנות את ההידרוקינון, ארבוטין, חומצה קוג’ית ועוד. קבוצה זו של חומרים עובדת בתחתית האפידרמיס בשכבת תאי הבסיס, ביניהם זרועים מלנוציטים המייצרים את הפיגמנט.
הבהרת פיגמנטציה פוסט דלקתית
אבל לא כל פיגמנטציה שטיפול הבהרת פיגמטנציה כזה יתאים לה. ישנה היפר פיגמנטציה שהיא פוסט דלקתית. כלומר כתם עור שנגרם מגירוי מתמשך או דלקת בעור, או טראומה כלשהי שהעור עבר כמו חתך או פציעה לסוג הזה של כתמים רגישים במיוחד בעלי העור הכהה. הכיצד טראומה כזו מעוררת הפרשת מלנין? ובכן, גורמי הדלקת משפיעים על מגוון תגובות של מערכת החיסון, וגם על המלנוציטים, כלומר יוצרי הפיגמנט. בתגובה לנוכחות גורמי הדלקת עשויים אלו להפריש יותר מלנין או להגיב בפיזור לא סדיר של המלנין המופרש. המלנין שאמור להיות מופרש באפידרמיס בלבד עובר ומגיע לשכבת הדרמיס, וכאן הוא מזוהה כגורם זר המותקף על ידי תאי החיסון שבולעים אותו וכתוצאה מכך מקבלים צבע שחור. למתבונן מבחוץ הצבע יראה אפרפר כחלחל או חום.
טיפול זהיר בכתמים שנוצרו כתוצאה מדלקת
במקרה כזה אני אשתדל לטפל בזהירות, מאחר ולכל חומר מקבוצת מדכאי המלנין יש פוטנציאל גירוי כלשהו, אך עדיין פחות מזה של המקלפים. לכן האיזון ייטה אל חומרים אלו יחד עם חומרים מדכאי דלקות. נוגדי דלקות במצב זה הם לא רק חומר טיפולי אלא גם מהווים חומרים למניעה והאטה של קצב ייצור כתמי העור. אך אם מדובר בכתמים ישנים שהם תוצאה של מצב שחלף מזה זמן רב, הרי מערכת הפיגמנט אינה פעילה כאן. שילוב המשפחות של החומרים יהיה אם כן אחר ואז נשים דגש דווקא על החומרים המקלפים.
* התוצאות הן אינדיווידיואליות ועשויות להשתנות מאדם לאדם
אשמח לעמוד לרשותכן בכל סוגיה או שאלה
שלך ובשבילך,
שושי קורן,
קוסמטיקאית מוסמכת.
טל: 052-3354558 (ניתן גם לשלוח הודעה בוואצאפ)
אימייל: beautykoren@gmail.com